3D Modelleren
Of het nu gaat om productielijnen, landbouwmachines, huishoudelijke apparatuur, windmolens of beluchtingssystemen: ze moeten allemaal ontworpen worden. Met behulp van CAD-software krijg je een beter inzicht in het ontwerp en kun je fouten voorkomen.

Vanaf jongs af aan wilde ik iets in de metaal doen, in de werkplaats werken als lasser of machinebankwerker bijvoorbeeld. Tijdens een MBO-stage kwam ik min of meer per toeval op de tekenkamer terecht.

Ik zag daar hoe ze de constructies maakten van de machines die later in de werkplaats in elkaar werden gezet. Naast het tekenen maak je ook vaak complexe berekeningen. Die combinatie sprak me direct aan.
Als ik aan de slag ga met een ontwerp, bespreek ik met de hoofdengineer welke delen van een machine of constructie ik in 3D ga moduleren. Nadat met de constructeur de afmetingen van de machine is bepaald, werk ik dit uit in een 3D-tekenpakket en maak ik er een werktekening van wanneer deze af is. Dit vormt de basis voor de productie op de werkplaats, waar de onderdelen of samenstellingen aan de hand van mijn tekening de worden bouwen.
Onlangs heb ik een half jaar voor Demaco/CERN gewerkt. Ze wilden drie verschillende manieren testen om neutrino’s te kunnen tellen, die ze van een afstand naar een vloeibaar argonbad konden transporteren. Dat transport moest zo schoon mogelijk, oftewel: millimeterwerk. De Valve boxen & Transfer-lines heb ik samen met Demaco gemoduleerd.
