Overslaan en naar de inhoud gaan

BLOG: Melle Ketting over slaap in de bouw- en infrasector

Mketting

Tijdens een recente Holland Contech-sessie kwam het thema ‘Slaap’ ter sprake. Een thema wat mij al jaren fascineert. Ik probeer zelf 8 uur per nacht te slapen. Ondanks dat natuurlijk niet altijd lukt, slaap ik al jaren prima.

Ook vermoed ik dat werkenden in de bouw- en infrasector, waar het zeer gebruikelijk om tussen 6:30 uur en 7:00 uur te beginnen, daar niet altijd aan komen. Ervan uitgaande dat niet iedereen rond 22:00 uur in slaap valt.

Tegelijkertijd benadrukken verschillende deskundigen het belang van voldoende slaap sterk, of eigenlijk de risico’s van te weinig slaap:

 • Dhr. Matthew Walker, hoogleraar neurowetenschappen en en psychologie aan de Universiteit van Californië in Berkeley en oprichter van het Center for Human Sleep Science:
  "Op basis van ongeveer 10.000 empirische wetenschappelijke studies, is het aantal mensen dat overleefd op zes uur slaap (of minder) zonder enige beperking te vertonen, afgerond op een geheel getal én uitgedrukt als een percentage van de bevolking, nul."
 • Phyllis Zee, hoofd slaapgeneeskunde van de afdeling neurologie van de Northwestern University's Feinberg School of Medicine:
  "Slaaptekort ... beïnvloedt niet alleen de hersenen - het beïnvloedt alle andere organen..."
  Dat blijkt overigens ook uit het verband dat is gelegd tussen chronisch slaapverlies en (onder andere) chronische ziekten, psychologische aandoeningen en levensbedreigende ziekten.
 • Dr. Eve Van Cauter, directeur van het Sleep, Metabolism and Health Center aan de Universiteit van Chicago:
  "Slaapverlies leidt tot een afname van fysieke prestaties, oog-handcoördinatie, aandachtspanne - bijna alles wat men kan meten."
 • Arianna Huffington, oprichter van de Huffington Post spoort ons (en CEO’s van grote bedrijven) aan om het grotere plaatje te bekijken:
  "Door goed te slapen kunnen wij onszelf een weg banen naar verhoogde productiviteit, geluk én slimmere besluitvorming."

Bekijk hier de TED Talk van Arianna Huffington in 2010 over waarde van slaap.

Mijn vraag aan jou

Stel dat je echt betere projectbesluiten neemt, betere aanbiedingen doet en/of veiliger werkt als je structureel 8 uur per nacht slaapt? Stel dat meer slaap minder faalkosten tot gevolg heeft, zou jij dan eerder naar bed gaan?

Meer weten over slaap?

Enkele TED.com talks over slaap: https://www.ted.com/search?cat=videos&q=sleep

Meer weten over NBA en slaap: ESPN-artikel: dirty-little-secret-everybody-knows-about

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!