Dat duurzaam doen gelukkig maakt, bewijst onze collega Fred Doodeman
Groen geluk
Fred heeft na 30 jaar leaseauto rijden, besloten om voor zijn werk te reizen met een zogenoemde mobiliteitspas. De eerste binnen ManEngenius. Het eerste half jaar stonden er al 3000 extra fietskilometers op de teller. Breng dit samen met veganistisch eten én binnenkort zelf duurzaam voedsel produceren en we aanschouwen een zeer gelukkig man. Maar het is meer dan het juiste doen.
Klimaatschaamte
Fred geeft aan ontzettend gevoelig te zijn voor wat er gebeurt met het klimaat. Dat had ik vroeger al toen het ging over de zure regen, het gat in de ozonlaag en kernwapens. Met name de film ‘An inconvenient truth’ over de opwarming van de aarde van voormalige vicepresident Al Gore zorgde voor een omslagpunt. Het besef dat mijn gedrag ook invloed heeft op de klimaatverandering zorgt er nu al vijftien jaar voor dat ik geen vlees eet. Vijf jaar later schrapte ik vis van het menu en sinds kort laat ik zuivel staan.’ Op de vraag dat het vast lastig koken is thuis geeft Fred lachend aan dat het wel meevalt. ‘Mijn jongste dochter is vegetarisch en mijn vriendin eet glutenvrij. We vinden niet alle vleesvervangers lekker, maar wel heel veel groenten, bonen en noten. Als ik met collega’s ga uiteten ben ik de enige veganist. Ik merk wel dat er steeds meer vegan wordt besteld. Gelukkig zijn de gerechten tegenwoordig lekkerder en is er iets meer keuze.’
Geen leaseauto meer
‘Tijdens een vakantiereis naar Valencia reis bood ik een liftster aan om mee te rijden. Ons gesprek over autobezit zette mij aan het denken. Ik reed al jaren elektrisch, maar hoe zou het zijn om helemaal geen auto meer te hebben? Hoe kom ik dan bij mijn werk bij de Coen- en Velsertunnel? Vanaf dat moment ben ik met Jeroen Erkamp , algemeen directeur ManEngenius, gaan praten en zijn wij bij mobility as a service (MAAS) uitgekomen. De leasemaatschappij MHC biedt naast leaseauto’s mobiliteitspassen aan waarmee je o.a. een scooter, OV-fiets of green wheels kan huren. Het is een soort chipkaart voorzien van een bepaald bedrag per maand. En daar kom ik makkelijk mee uit, blijkt. Het inleveren van mijn leaseauto vond ik spannend, maar mijn vriendin en ik reden 2,5 jaar lang achter elkaar aan in dezelfde file. Nu reizen we ongeveer twee keer per week samen en hebben hierdoor meer tijd én oog voor elkaar.
Eind juni verhuizen we na 20 jaar van een twee-onder-een-kapwoning in Ursem naar een appartement in Alkmaar. Vlakbij een NS-station. De tuin ga ik wel missen, maar ik word parttime boer in Bergen. Het zogenoemde herenboeren is samen duurzaam voedsel produceren. Met 200 gezinnen koop, huur of pacht je een stuk land van 20 hectare. Er is een kas en er zijn dieren. Elke zaterdag is er uitgifte en krijg je, in ons geval, voor 4 personen biologische groenten en eieren.’
Klimaat neutrale tunnel
‘Ik wil absoluut niet aan iemand vertellen wat ze duurzamer moeten doen, maar als het ter sprake komt en ik kan ze helpen, is dat leuk. Bij RWS echter bied ik me als duurzaamheidsaanjager aan. Zo neem ik deel aan het Green Team. Deze club werkt momenteel in onze regio aan de eerste klimaat neutrale tunnel. Het staat in de kinderschoenen, maar we denken eraan om er een wedstrijd van te maken. Een aannemer die naast het ontwerp, de uitvoering en financiering ook 15 jaar het onderhoud moet doen én de energiekosten betaalt, wil graag een slimme oplossing op het gebied van energie opwekken. Ons team helpt daar graag bij.
In het duurzaamheidsverslag van ManEngenius las ik dat we het afgelopen jaar slechter hadden gedaan vanwege het aantal autokilometers. Dat vind ik jammer. Een volgende stap is om MAAS eerst te promoten in plaats van een leaseauto. Mijn leven is echt 180 graden veranderd en dat is mede dankzij de medewerking van ManEngenius.