Overslaan en naar de inhoud gaan

We hebben straks te weinig zand in de wereld!

Wanssum zand

Op 12 september jl. was onze collega Melle Ketting aanwezig tijdens een Autodesk & Holland ConTech-bijeenkomst waar één van de sprekers onder andere over dit thema sprak.
Hij verwees naar de podcast 'Built on Sand' van Roman Mars, met auteur Vince Beiser. Melle luisterde ernaar en was zeer verrast…

Hoe belangrijk is zand voor de wereld?

Zand is zo klein en alomtegenwoordig dat het als gemakkelijk en vanzelfsprekend wordt beschouwd. Na water en lucht is zand ook nog eens de natuurlijke hulpbron die we meer consumeren dan alle andere - zelfs meer dan olie.

Elk betonnen gebouw en elke verharde weg op aarde, elk computerscherm en elke siliciumchip is gemaakt van zand. Van de piramides in Egypte tot de Hubble-telescoop, van de hoogste wolkenkrabber ter wereld tot het trottoir eronder, van de gebrandschilderde ramen van Chartres tot je iPhone. Zand beschermt ons, geeft ons kracht, betrekt ons en inspireert ons. Het is het ingrediënt dat onze steden, onze wetenschap, ons leven - en onze toekomst mogelijk maakt.

In zijn boek ‘The World in a Grain’ volgt auteur Vince Beiser de geschiedenis van zand. Hij onderzoekt ook hoe zand de wereld, zoals we die kennen, fundamenteel heeft gevormd. "Zand is eigenlijk de belangrijkste vaste stof op aarde", stelt hij. "Het is de letterlijke basis van de moderne beschaving.".

Hoe kunnen we te weinig zand hebben?

De belangrijkste reden: we bouwen te veel constructies in de wereld. Daardoor zijn de makkelijk bereikbare plekken van ‘bruikbaar’ zand voor de cement- en betonindustrie steeds schaarser aan het worden. Tegelijkertijd blijft de vraag naar zand alsmaar groeien, met alle gevolgen van dien.

Als civiel ingenieur had Melle tot vorige week nog nooit aan deze uitdaging gedacht en wilde deze daarom graag delen. We hebben er immers allemaal mee te maken!

Meer informatie

Klik hier voor de podcast 'Built on Sand'. In het tweede deel van de podcast spreekt Roman met Kate Simonen van the Carbon Leadership Forum at the University of Washington over het meten van het vastgelegde koolstof in bouwmaterialen.

Lees ook dit artikel en dit artikel over het dreigend tekort aan zand.

Hier lees je meer over Roman Mars en hier kun je zijn boek ‘The World in a Grain’ aanschaffen.

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!