Overslaan en naar de inhoud gaan

ManEngenius ondersteunt Rijkswaterstaat met verkeersmanagement A9

Verkeerskunde

Tijdens de werkzaamheden helpt onze collega Bert Jan Zandhuis weggebruikers zo soepel en veilig mogelijk van A naar B over het traject van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Het afstemmen van al het verkeersmanagement tijdens de realisatie van dit project vraagt veel van zowel de aannemer, de wegbeheerders, de nood- en hulpdiensten, maar zeker ook van de omgeving en alle (weg)gebruikers.

De rol van ManEngenius

Namens Rijkswaterstaat is onze collega Bert Jan Zandhuis verkeersmanager op dit project waar hij zich dagelijks bezig houdt met de doorstroming, bereikbaarheid en veiligheid tijdens de realisatie van dit project. Bert Jan beoordeelt de faseringsplannen van de aannemer, toetst aan het contract en stemt af met de vele stakeholders in de regio, als wegbeheerders, bedrijven, nood- en hulpdiensten en vervoerders. Hij bekijkt hoe de werkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd, hoe de regio bereikbaar blijft en zorgt er mede voor dat het verkeer zoveel mogelijk kan doorrijden. Deze werkzaamheden doet Bert Jan voor verschillende projecten, waaronder voor de A9 Badhoevedorp – Holendrecht.

 

Voorafgaand aan grote hinderpieken, zoals de weekendafsluiting van de A9 van 18 tot en met 21 juni, wordt ook grootschalig ingezet op communicatie, om zoveel mogelijk mensen vooraf goed te informeren. Voor deze eerste grote weekendafsluiting in dit project wordt ook de dienst Ask&Go ingezet. Deze dienst levert persoonlijk multimodaal reisadvies voor de projecten A9 Badhoevedorp-Holendrecht en Zuidasdok. Tijdens de weekendafsluiting is hij veel ter plaatse om te monitoren en eventueel bij te sturen. Alles om ervoor te zorgen dat de omgeving en het verkeer zo min mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden en veilig kan worden gewerkt. Op zondagavond wordt er met de aannemer een controleronde gelopen. Bert Jan kijkt dan onder meer of de borden, markering en geleiderails goed staan. Als dat allemaal zo is, kan de weg vervolgens weer veilig worden opengesteld voor het verkeer.

 

Het project 

Rijkswaterstaat verbreedt de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht naar vier rijstroken per rijrichting en legt een wisselbaan aan. Door de extra rijstroken verbetert de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot. Bij Amstelveen legt Rijkswaterstaat de A9 over een lengte van 1,6 kilometer verdiept aan, met drie overkappingen: één ter hoogte van het Oude Dorp, één ter hoogte van het Stadshart en één ter hoogte van de Meander/Bovenlandpad. Op andere plaatsen langs de weg komen in totaal veertien kilometer aan geluidsschermen. Het project A9 Badhoevedorp - Holendrecht is het vijfde traject en tevens laatste traject van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere.

 

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!